Swecon?

Vi har skrivit på flera ställen att Steampunkfestivalen även är Swecon, årets nationella sf-kongress. Men vad innebär det egentligen?

Den korta versionen:

Förutom steampunken kommer det att finnas många programpunkter som handlar om science fiction och fantasy utan steampunkanknytning!

Den långa versionen:

Sf-kongresser är stora träffar med program (föredrag, filmvisning, paneldiskussioner, frågesport och liknande) för science fiction-fans. Medlemmarna i kongressen är där för att träffa gamla vänner, lära känna nya vänner och vanligen också för att lyssna på programmet. (På ens första kongresser är naturligtvis programmet viktigast, innan man känner så många av de andra deltagarna.) Medlemmarna är, kort sagt, där för att ha kul, vilket kan (men inte måste) inkludera att prata om sf och fantasy. Om det finns författare eller förlagsfolk där umgås de som vanligt folk med de andra kongressmedlemmarna, ingen sätts på piedestal.

En sf-kongress är ett deltagarevenemang. Alla är med på samma villkor, som deltagare som hjälps åt för att få arrangemanget att gå runt organisatoriskt och ekonomiskt; vem som helst är välkommen att hjälpa till med något bakom kulisserna. En sf-kongress delas inte upp i arrangörer och kunder, man köper inte biljett till kongressen. Man löser medlemsavgift.

Den första svenska sf-kongressen, LunCon, hölls i Lund 1956.

Vill du veta mer om vad science fiction-fandom (dvs det nätverk av människor som arrangerar de här kongresserna) är, så finns det information på Fandom.se.